dilluns, 16 de juliol del 2012

Arc del Triomf, una porta al món



Els Arcs de Triomf són gairebé tan antics com la història de la humanitat. Construïts des de l'antiga Roma fins a l'actualitat, sovint han estat monumentals construccions sota les quals desfilaven les tropes vencedores com a celebració de la seva victòria.

L'Arc del Triomf de Barcelona celebra un altre tipus d'esdeveniment. Va ser construït l'any 1888 amb motiu de l'Exposició Universal que es va celebrar aquell any i fou la porta principal al recinte firal, just a la confluència del Passeig de Sant Joan i l'actual Passeig de Lluís Companys, obra de l'arquitecte Josep Vilaseca i CasanovasLa construcció, d'estil neomudèjar, té com a element més destacable el conjunt escultòric de la part superior.  


A la cara que dona al Passeig de Sant Joan, trobem el conjunt escultòric "Barcelona rep les nacions" de Josep Reynés.


A la cara que dona al Passeig de Lluís Companys trobem el conjunt escultòric "Recompensa" d'un molt jove Josep Llimona i representa el repartiment de guardons als participants de l'Exposició.


Els frisos dels costats inclouen al·legories de l'Agricultura i la Indústria, obra d'Antoni Vilanova el primer...


i  al·legories del Comerç i l'Art de Torquat Tassó a l'altre costat.



L'Arc del triomf constitueix una porta oberta a l'enteniment entre pobles, símbol del triomf de la pau i la cultura. Un símbol digne d'una ciutat com Barcelona.




Cada any, en arribar l'11 de setembre l'Arc s'engalana amb els símbols més sobiranistes perquè esdevingui també l'Arc del Triomf de la nostra autodeterminació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada